3 Cara Memilih Warna Baju Pengantin | 2021

3 cara memilih warna baju pengantin | 2021 mudah untuk anda fahami. Kami di kedai jahit Kedaijahit.com, ingin berkongsi dengan anda berkenaan 3 cara yang sering kami tanyakan kepada setiap dari pelanggan kami berkenaan warna baju pengantin yang akan mereka sarungkan pada hari yang penuh bermakna bagi mereka. Memandangkan sekarang masih lagi musim PKP, namun ramai juga yang berhasrat ingin mendirikan rumah tangga. Tambahan pula dengan raya 2021 akan menjelang tiba ini, anda juga boleh menggunakan tips memilih warna baju pengantin ini bagi diguna pakai dalam menentukan warna baju raya anda pada tahun 2021 ini. Kami faham, dalam memilih warna baju pengantin, amat merisaukan anda. Banyak soalan yang masih menjadi tanda tanya, walaupun telah mendapat beberapa cadangan dari kawan dan ahli keluarga anda namun anda masih lagi tidak yakin dengan pilihan yang akan dibuat bukan? Saya Zulfadli Nasir, akan berkongsi segala pengalaman yang ada pada saya sebagai pereka fesyen untuk membantu anda membuat keputusan. Jadi teruskan membaca artikel ini.

Dalam menentukan warna baju pengantin, anda sebagai raja pada hari tersebut tidak semestinya harus memilih warna putih atau off white terutamanya jikalau anda tidak suka. Sebagai gantinya, anda boleh mencari pakaian yang bewarna-warni. Ramai dari pelanggan di kedai jahit kami akan memilih baju pengantin yang bewarna agak ringan dan lebih halus kerana ini kelihatan agak dekat dengan warna putih. Anda juga boleh mencari sesuatu yang lebih berani, seperti penggunaan warna gelap contohnya Royale Blue atau bermotif bunga. Anda sebagai raja sehari pada hari tersebut harus memikirkan warna busana yang tepat dalam melengkapkan suasana majlis tersebut. 

pengantin sedang pakai baju
Pengantin sedang memakai baju bersanding

3 cara memilih warna baju pengantin | 2021 : #1 – Tips Baju |Gunakan Warna Cerah atau Nipis

1- Cuba warna pemerah pipi

Warna merah jambu cerah atau peach sangat bagus dalam memberikan seri yang sangat halus dan minimal pada hari perkahwinan anda. Penggunaan warna memerah pada kebanyakan warna kulit sangat sesuai untuk warna cahaya yang tidak terlalu jauh dari putih mana agak sinonim dan terlalu tradisional. Warna yang kemerahan ini dapat menampilkan bibit perkahwinan agar kelihatan romantis dan seakan dalam filem dongeng- ‘Fairy Tale’.

2- Pilih Warna Emas

Warna Baju Kurung Moden, Jubah atau Dress emas memberikan bau-bau diraja pada majlis pekahwinan tersebut. Ia tidak terlalu terang atau mencolok mata, tetapi merupakan rona halus yang bagus yang menambah sesuatu unik pada gaun pengantin anda. Ramai orang menganggap emas akan mengingatkan mereka pada Dewi Kuno atau Cerita Hindustan, namun ia amat kuat dalam mendekatkan anda dengan tradisi kemelayuan dan simbolik kepada kemegahan. Anda juga boleh menyelitkan warna emas ini sebagai warna perincian tambahan, seperti digunakan pada baju pengantin ketika menjahit manik atau diselitkan pada tenunan seperti songket emas. Sekiranya anda tidak suka want emas pada kulit anda, anda boleh mendapat kesan serupa dengan menggunakan warna logam yang lain. Anda boleh mengubah daripada menggunakan warna emas kepada warna tembaga jika warna emas tidak sesuai dengan anda.

3- Fikirkan tentang warna bogel – Nude Colour

Warna bogel atau dipanggil sebagai ‘nude colour’ adalah kerana ia merupai warna pada kulit. Warna ini dikatakan sangat halus, dan mereka tidak jauh tersasar dari warna putih tradisional. Sekiranya anda inginkan baju perkahwinan anda kelihatan tradisional, tetapi anda tidak menyukai idea untuk memakai gaun putih yang terang, anda disarankan untuk menggunakan warna ini – nude colour. Sesuatu seperti kuning air – ‘off white’ atau krim boleh menjadi sesuatu yang bagus untuk digayakan pada hari perkahwinan anda.

4- Cuba Biru Ais

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang biru tradisional untuk hari perkahwinan anda, mengapa anda tidak memasukkan warna tersebut dalam gaun anda? Biru ais halus memberikan warna lembut yang tidak keterlaluan. Gaun biru ais mempunyai kesan yang bagus dan tidak keterlaluan. Biru ais bukan satu-satunya pilihan bagi anda untuk warna biru lembut. Anda juga boleh mencuba warna biru bayi atau warna biru pastel.

3 cara memilih warna baju pengantin | 2021 : #2 – Tips Baju | Mencari Sesuatu yang Berani

1- Tambahkan sentuhan corak sulaman atau corak bewarna

Anda tidak perlu mempunyai warna hari perkahwinan yang berani dan sepenuhnya padat. Banyak gaun bewarna putih atau krim dilengkapi dengan sulaman hiasan dalam warna yang lebih berani. Fikirkan sesuatu seperti gaun putih dengan sulaman merah terang. Ini boleh menjadi cara yang bagus untuk memiliki gaun bewarna-warni yang masih menghormati tradisi dengan memasukkan beberapa warna putih. Anda boleh berkoordinasi dengan pengiring pengantin dengan warna sulaman anda. Contohnya, jika pengiring pengantin anda memakai warna ungu, carilah gaun dengan sulaman ungu. Ini lebih memberikan kesinambungan diantara pengantin dan pengiring.

2- Tampak berani dengan pemilihan baju kahwin hitam

Sekiranya anda ingin menentang tradisi, anda disarankan menggunakan warna hitam. Sekiranya anda mahukan perkahwinan yang sangat tradisional dan mempunyai estetika yang tersendiri, gaun hitam yang padat boleh berfungsi dengan baik. Namun, jika anda lebih suka warna hitam tetapi mahukan kesan yang lebih halus, sulaman hitam atau corak hitam juga boleh berfungsi dengan baik. Hitam adalah pilihan yang bagus jika anda mahukan gaun yang dapat memberikan anda kelihatan langsing. Tetapi ingat, anda digalakkan untuk menggayakan gaun hitam hanya jika anda bersedia untuk membuat kenyataan besar – fashion statement.

3- Gunakan cetakan bunga untuk menambahkan warna tebal

Gaun bercorak berbunga boleh menjadi kelihatan mahal dan classy untuk penampilan yang tidak tradisional. Mereka dapat digunakan untuk menambah warna yang besar dan tebal pada gaun. Oleh kerana corak bunga dikenali dengan sifat terlalu feminin, ia boleh dipadankan dengan gaun gaya bunga tabur, gambarkan warna hitam pada bola yang diletak bertempiaran berbanding warna putih sebagai warna dasar. Anda boleh menggunakan corak bunga dengan warna seperti merah jambu, ungu, hijau dan merah dengan latar belakang putih. Walau bagaimanapun, anda juga boleh memakai gaun bewarna dengan cetakan bunga. Sebagai contoh, anda boleh mencuba memadankan corak bunga dengan latar belakang merah jambu.

3 cara memilih warna baju pengantin | 2021 : #3 – Tips Baju | Menitik beratkan persekitaran majlis perkahwinan

1- Fikirkan tentang suasana

Dimanakah anda akan melangsungkan perkahwinan? Warna menentukan mungkin menjadi lebih baik dengan tetapan tertentu daripada yang lain. Semasa memilih warna gaun pengantin anda, perhatikan warna semula jadi di tempat anda. Untuk perkahwinan di luar rumah, perhatikan warna semulajadi di sekeliling anda. Sekiranya anda berkahwin berhampiran dengan kawasan yang mempunyai sumber air, contohnya pertimbangkan pemakaian bewarna biru. Sekiranya anda berkahwin dalam sesuatu tempat, lihatlah ciri hiasannya. Kalau masjid tersebut banyak warna merah, serlahkan warna merah tersebut pada baju kahwin anda. Ia akan kelihatan lebih menarik.

2-Pilih warna bedasarkan musim

Sekiranya anda bergelut untuk menentukan warna gaun anda, fikirkan musim yang akan anda ikuti. Untuk perkahwinan musim bunga, pertimbangkan warna batu karang atau pastel. Untuk perkahwinan musim panas, fikirkan warna yang lebih cerah dan cerah. Untuk perkahwinan musim gugur, masukkan warna musim gugur seperti merah tua, violet dan oren. Namun, anda tidak perlu membiarkan musim sepenuhnya menentukan penampilan anda. Sekiranya anda jatuh cinta dengan warna tertentu, anda harus memakainya walaupun tidak sesuai dengan musim yang akan anda akan langsungkan perkahwinan.

3- Tentukan jenis mood yang ingin anda sampaikan

Warna dapat mengatur suasana perkahwinan anda. Fikirkan tentang suasana umum yang anda mahukan ketika memilih warna untuk baju kahwin anda. Tanya soalan seperti berikut, adakah anda mahukan suasana hati yang serius atau perkahwinan yang ringan, santai dan menyeronokkan? penggunaan warna yang lebih gelap berfungsi lebih baik untuk tema perkahwinan yang lebih serius. Fikirkan tentang warna merah tua, zamrud, atau nada permata lain. Warna yang lebih terang boleh berfungsi dengan baik untuk perkahwinan yang lebih santai. Fikirkan warna berkenaan merah jambu, merah atau kuning muda.

4- Buat Kontras

Sebahagian daripada alasan mengapa banyak pengantin memilih gaun putih adalah kerana mereka ingin meninjol di kalangan pengiring pengantin. Sekiranya anda memilih warna selain putih, berbincanglah dengan pengiring pengantin anda tentang cara memastikan anda menonjol dalam gambar. Sekiranya anda menginginkan warna yang terang, seperti baju pengantin berwarna biru muda, baju pengapit pengantin gelap dapat membantu anda lebih menonjol. Contohnya, baju pengiring pengantin biru gelap mungkin boleh dipadankan dengan baju pengantin bewarna biru gaun bayi. Atau kalau anda inginkan warna merah garang dan tebal, pengiring pengantin boleh memilih warna lebih pastel, merah pudar.