Cara jahit Sulaman Benang menggunakan tangan

Seperti yang anda tahu terdapat pelbagai teknik sulam dan kebanyakannya dilakukan menggunakan mesin, sulaman kerawang. Namun jikalau dibandingkan sulaman benang menggunakan tangan, maka banyak hasil jahitan yang lebih unik yang boleh anda lakukan ketika melakukan sulaman benang menggunakan tangan ini berbanding menggunakan mesin. Terdapat banyak teknik-teknik cara menjahit sulaman benang menggunakan tangan yang boleh diadaptasi ketika melakukan sulaman benang jahitan tangan antaranya anda boleh melakukan ia sebagai 3D dengan begitu mudah yang mana anda tidak dapat melakukannya menggunakan sulaman mesin.

Sulaman biku
Contoh sulaman biku

BAHAGIAN PERTAMA: pemilihan Kelengkapan yang akan digunakan

1. Pemilihan kain. Anda perlu pastikan apakah jenis kain yang akan digunakan untuk anda melakukan sulaman tersebut. Ini agak susah untuk membuat keputusan. Bagi mereka yang masih lagi baru dalam bidang jahitan sulaman tangan, saya menggalakkan untuk mula dengan paling asas, seperti pemilihan warna putih ataupun warna terang yang diperbuat daripada cotton atau jenis kanvas. Dalam anda mencuba dan mengeksperimen pelbagai jenis material, anda juga perlu menetapkan beberapa perkara di dalam minda anda, seperti:

– Pilih fabrik yang dapat membantu bahan yang akan anda lakukan sulaman.

-Pilih fabrik yang kukuh yang mana tenunan benang pada fabrik tersebut boleh dikatakan bagus iaitu 28 ataupun lebih, terutamanya jika rekaan sulam yang akan dilakukan tersebut akan melibatkan sesuatu yang berat seperti sulaman reben ataupun butang.

2. Pemilihan benang sulam. Pertama sekali, untuk hasil kerja yang lebih tepat anda digalakkan untuk memilih benang sulam dan bukan benang kraftangan atau sesuatu yang kelihatan seperti benang sulam namun bukan ia. Kerana ia akan menjejaskan hasil sulaman yang akan dilakukan ketika ataupun selepas Sulaman tersebut siap seperti kualiti warna lebih lemah dan mungkin warna akan pudar. Namun, bagi percubaan pertama ataupun sesi pembelajaran, ia dapat membantu secara tidak langsung ia lebih murah.

– anda juga mungkin perlu untuk menyesuaikan Kiraan benang (bilangan benang) kepada tahap perincian yang ingin anda tetapkan. Jikalau perincian tersebut perlu ditunjuk dengan lebih tebal, maka penggunaan benang yang banyak amat sesuai. Sebaliknya untuk perincian yang lebih halus anda digalakkan untuk menggunakan kiraan yang rendah.

– tidak perlu terlalu risau berkenaan jenis benang sulaman yang anda beli untuk projek yang akan dilakukan. Terdapat banyak jenis benang sulaman, tapi kebanyakannya benang sulaman adalah dari benang yang lebih tipis, kesannya utama yang akan timbul di akhir sulaman tangan yang anda lakukan

– Hati-hati supaya tidak membeli benang sulam, kerana ia direka untuk bergerak pada mesin jahit sulam.

– Teliti dalam penggunaan warna, kerana benang sulam didatangkan dengan pelbagai jenis warna dan rona, dan ada yang jenis berkilat.

3. Pemilihan jarum. Untuk permulaan anda, asas projek yang harus anda mulakan adalah dengan menggunakan jarum asas sulaman tangan. Penggunaan jarum saiz 12-18 adalah permulaan yang bagus ketika melakukan sulaman di fabrik jenis kanvas. Ada sesetengah jarum mempunyai mata yang tajam dan ada sesetengah dari mereka didatangkan secara tersedia, tumpul. Untuk penjahit baru, bagi penggunaan jarum jahit sulaman tangan yang tajam dapat membantu anda jahit tembus setiap fabrik dengan mudah, namun harus berhati-hati.

– Gunakan jarum sulaman tangan berbanding jarum jahit tangan, kerana jarum sulam bersifat lebih panjang dan lubang bagi memasukkan benang adalah lebih besar (juga ia kukuh untuk membawa benang dalam kuantiti yang banyak dalam satu ikatan).

4. Dapatkan alat dan bekalan anda. Peregang kain atau dikenali sebagai Ram Cina, dapat membantu menghasilkan jahitan yang lebih kemas dan berkualiti. Dah makan ia bergantung kepada saiz projek yang ingin anda lakukan kerana ia didatangkan dengan pelbagai jenis saiz. Anda juga harus mengenalpasti teknik yang akan digunakan bagi menekap lukisan sebelum dilakukan jahitan sulaman tangan tersebut.